Hopp til hovedinnholdet

Finansministeren har MS

Foto:NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Fra talerstolen til Senterpartiets landsmøte i dag, fortalte finansministeren Trygve Slagsvold Vedum at han fikk MS for tre år siden.

Det var våren 2020 at Slagsvold Vedum følte på de første sykdomssymptomene.

- Etter en lang og fin arbeidsuke på Stortinget dro jeg hjem til familien og skulle se en film. Jeg følte meg svimmel og måtte legge meg på badegulvet. Kona ble bekymret og ringte legevakta. Jeg ble hentet med ambulanse og endte på akuttmottaket. Jeg ble bedre utover natta og tenkte det var en enkeltstående hendelse, sier Vedum.

Men det ble flere av de samme hendelsene gjennom våren og sommeren 2020. Han ble godt ivaretatt av helsevesenet, og etter en MR fikk han endelig diagnosen og ble satt på høyeffektive medisiner.

- I dag merker jeg absolutt ingenting av sykdommen, fortalte han.

MS-forbundet hyller åpenheten Slagsvold Vedum viser.

- Først vil jeg uttrykke omtanke overfor at han har fått MS. Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få, både i forhold til jobb og privatliv. At Vedum i sin posisjon som finansminister står åpent frem offentlig, tror jeg vil ha mye å si for mange med MS. Åpenhet og trygghet rundt egen sykdom er en viktig faktor for mange for å leve godt med sykdommen.

Det uttrykker generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen. Han har møtt Slagsvold Vedum ved flere anledninger og forteller at han alltid har vært interessert og engasjert i MS-saken.

- Dette vil bety mye og gi håp for mange med MS. Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå frem i den posisjonen han innehar, bedyrer Wang Fredriksen.

Det er flest kvinner som får MS, og det er fint at sykdommen også får et ansikt for menn.

-  Jeg har snakket med Trygve, og han kunne fortelle at han har en stabil situasjon med lite sykdomsutvikling takket være effekten av høyeffektiv medisin. Det er avgjørende at personer med MS får riktig diagnose og kan starte tidlig med den mest effektive behandlingsformen som finnes for nettopp den personens sykdom.

MS-forbundet takker Trygve Slagsvold Vedum for hans åpenhet.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.