Hopp til hovedinnholdet

Forverring av helsetilstanden for kronisk syke under pandemien

(Logo FFO)

En undersøkelse gjort av Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) viser at den totale helsetilstanden til kronisk syke har forverret seg under pandemien. MS-forbundet er bekymret for utviklingen.

Undersøkelsen har tatt for seg langsiktige konsekvenser av pandemien, smittevernstiltak og smittefare for kronisk syke. Den viser blant annet at det er utfordrende med reduserte tilbud som terapi, trening, behandling, kontroller og oppfølging i helsevesenet.

- De svakeste rammes ekstra hardt under pandemien. Tiltak må iverksettes for at tilstanden til denne gruppen ikke blir ytterligere forverret. Det sier generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen.

    

Fakta

FFO gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i fjor høst. Undersøkelsen som er gjort nå, viser at mange har fått forverret helsetilstanden.

  • 34 prosent har opplevd forverring i fysisk helsetilstand, økte smerter og ubehag
  • 24 prosent har opplevd forverring i psykisk helsetilstand
  • 18 prosent har opplevd forverring i funksjonsgrad

En god del har valgt å isolere seg fordi de er veldig redde for pandemien og for å bli syke (9 prosent). Så mange som 6 prosent sier de har mistet så mange tilbud at livet er snudd opp-ned.

    

Lysglimt

Hele 58 prosent svare at de har fått informasjon om covid-19 i et tilgjengelig format. Dette er gledelig. 15 prosent mener informasjonen ikke har vært god nok.

Undersøkelsen viser også at det er stor tillit til en vaksine blant respondentene, selv om noen er skeptiske til bivirkningene og om de grunnet sin tilstand vil tåle en vaksine. 76 prosent svarer at de vil ta vaksinen når den blir tilgjengelig for dem.

    

Veien videre

FFO mener undersøkelsen viser at det må gjøres en innsats for å ta igjen det funksjonshemmede og kronisk syke har tapt under pandemien. Videre anbefaler de følgende:

• Opprettholde kommunale tjenester og tilbud så langt det lar seg gjøre

• Ta vare på de mest utsatte. Ha planer for dette - kontakt og oppfølging, god, målrettet og tilgjengelig informasjon

• Opprettholde spesialundervisning og tilrettelagt undervisning i størst mulig grad, og tilrettelegge for at barn og unge med funksjonsnedsettelser kan være fysisk til stede i skole og barnehage også ved nedstengninger og ved rødt nivå

• Behandling, terapi og treningstilbud for funksjonshemmede og kronisk syke må opprettholdes

• Alle tjenester og personell må ha tilstrekkelig smittevernutstyr tilgjengelig, og bruker dette ved behov

• Personer med varig tilrettelagt arbeid og AAP må prioriteres på lik linje med andre når permitterte skal tilbake i arbeid

• Lytt til de som har skoen på – involver organisasjoner, brukerutvalg og kommunale råd

     

Hele undersøkelsen kan du lese her:

endelig-rapport.-ffos-andre-covid-19-undersokelse.-btl.pdf

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.