Hopp til hovedinnholdet

Kan du delta i den norske stamcellestudien?

Øivind Torkildsen forteller at det fortsatt er plass til flere pasienter i RAM-MS

RAM-MS studien har fortsatt plass til 60 pasienter. Studien sammenligner stamcelletransplantasjon med MS-medisinen Lemtrada eller Mavenklad.

Totalt er 40 pasienter rekruttert til RAM-MS-studien: 38 fra Norge, en fra Danmark og en fra Nederland. RAM-MS skal undersøke om det er forskjell i behandlingseffekt, sikkerhet og kostnad mellom behandlingene.

- Det er plass til 100 pasienter i studien og vi trenger flere, forteller professor Øivind Torkildsen. Han er med i den tverrfaglige styringsgruppen til studien som hematologer, nevrologer og infeksjonsmedisinere ved Haukeland Universitetssykehus tok initiativ til. 

Han er opptatt av at alle norske MS-pasienter skal være klar over tilbudet.

- Pasienter har rett på å bli informert om studien og den er en del av standardbehandlingen i Norge. Alle som oppfyller kriteriene skal henvises til studien, forteller han.

Hvem kan delta?

Kriterier som må være oppfylt for å kunne delta er:

  • Du må være mellom 18 og 50 år
  • Du må ha attakkvis MS
  • EDSS (skala for tap av funksjonsevne) under 5,5
  • Du må ha hatt et attakk under pågående immunmodulerende MS-behandling siste år, behandlet med steroider og bekreftet på MR (minst en kontrastladende lesjon eller minst tre nye eller forstørrede T2-lesjoner)
  • Attakket/attakkene må ha oppstått minst 3 måneder etter oppstart med MS-behandling

Halvparten av de som blir med i studien vil behandles med stamcelletransplantasjon, mens den andre halvparten kan få en av de andre studiebehandlingene.

 
Hva skal man gjøre dersom man vil delta i studien?

Pasienter som kan være aktuelle for studien skal henvises fra sin behandlende nevrolog til et studiesenter (Universitetssykehuset i Nord-Norge, St. Olavs hospital, Akershus Universitetssykehus eller Haukeland Universitetssykehus) for gjennomgang av inklusjons- og eksklusjonskriterier og randomisering til studien.

RAM-MS er en viktig studie for MS-pasienter både nasjonalt og internasjonalt. Stamcellebehandling ved MS har vist seg å være tryggere enn tidligere antatt. Gjennom deltagelse i RAM-MS kan vi endelig få undersøkt om stamcellebehandling er bedre enn eksisterende medisiner ved høyaktiv sykdom.

For direkte kontakt med studiesykepleier, kan du ringe 55 97 47 09 eller 55 97 53 62. Mer informasjon om RAM-MS finner du på www.ram-ms.no 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.