Hopp til hovedinnholdet

Kosthold og MS

(Illustrasjonsbilde)

Et sunt og godt kosthold er minst like viktig for de med MS som for alle andre. Likevel er det anbefalt å ha et avslappet forhold til mat å forsøke å unngå unødvendig strenge dietter.

For mange med MS kan det være vanskelig å få i seg nok næringsrik mat. Mange har utfordringer med fatigue, nedsatt funksjonsnivå og fordøyelsesproblemer som kan bidra til at kostholdet ikke blir prioritert. Det er viktig at et sunt kosthold ikke skal bli et ork, men at man prøver å få kostholdet til å bli en del av hverdagsrutinene så langt som det er mulig.

Thea Bergvatn jobber som klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal og møter ukentlig mennesker med MS som vil vite mer om hva slags kosthold de bør følge. Hun deler med oss sine anbefalinger og hva man bør unngå i forhold til kosthold og MS.

      

Hva er et ideelt kosthold for en med MS?

- Det finnes ikke gode holdepunkter i forskningen til å kunne anbefale en egen MS-diett, forskning viser heller ikke at noen av de mer etablerte diettene kan anbefales spesielt til de med MS, forklarer Bergvatn.

Det er generelt ugunstig å ha for lavt vitamin D-nivå, og spesielt ved MS. Det er ikke etablert sikre grenser for hvilket vitamin D-nivå som gir beskyttende eller sykdomsbegrensende effekt ved MS, men nivåer over 100 nmol/L kan synes nødvendig. Det anbefales at personer med MS tar tilskudd av vitamin D og snakker med fastlege/nevrolog angående dosering.

Thea Bergvatn arbeider som klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal. (Foto: Privat)

   

Følg nasjonale kostholdsråd

MS-senteret anbefaler for øvrig at man forsøker å følge de generelle kostrådene til Helsedirektoratet, altså de samme kostrådene som gjelder for resten av befolkningen. Dette er kostråd som skal bidra til å forebygge livsstilssykdommer, og som i stor grad er relativt enkle å forholde seg til i hverdagen.

- Det meste kan inkluderes i et sunt kosthold, det er mengden og hvor ofte vi spiser noe som har betydning. Forsøk derfor for eksempel å gjøre det til en vane å velge grove kornprodukter fremfor fine til hverdags, benytt nøkkelhullmerkede matvarer der det er mulig, og inkluder grønnsaker i en eller annen variant til middag hver dag. Unødvendig strenge dietter der man kutter ut en lang rekke matvarer eller hele matvaregrupper, kan bli vanskelig å følge i en hektisk eller utfordrende hverdag, sier Bergvatn.

Legger du deg til gode vaner blir det enklere å leve sunt uten å stresse. Grove kornprodukter, godt med grønnsaker og frukt og daglig mosjon er viktig.

     

Senk kravene til deg selv

Et kosthold med mange restriksjoner er vanskelig å gjennomføre, og kan føre til andre problemer. Prøv også å fokusere på alt du kan spise kontra hva du ikke kan spise Det er viktig å prøve å ha et avslappet forhold til mat og kosthold.

- Ikke still for høye krav og forventninger til alt du skal få til. Forsøker man å følge en krevende diett eller lignende, men ender opp med ikke å få det helt til, kan man risikere å få konstant dårlig samvittighet. Det kan være energitappende og bidra til en dårligere opplevelse av livskvalitet. I tillegg kan store restriksjoner i kostholdet føre til flere begrensninger sosialt sett i form av at det kan bli vanskeligere å spise middag ute eller hos venner og familie. Noen kan også risikere å ende opp med et kosthold som ernæringsmessig sett er dårligere enn det kostholdet man hadde i utgangspunktet. Forsøk heller å senke skuldrene litt, sett deg små mål om gangen og fokuser på det du får til, anbefaler Bergvatn.

Har man for eksempel utfordringer med fatigue, vil også hvilepauser i løpet av dagen kunne ha stor betydning. Klarer man å legge inn pauser, vil det kunne bidra til at det er enklere å få laget middag på ettermiddagen.

    

Viktig å spise!

For mange med MS kan det være lett å glemme et måltid eller man kan mangle energi og overskudd til å lage seg mat. En god måltidsrytme kan imidlertid være nyttig på flere områder:

- Regelmessige måltider kan bidra til bedre fordøyelse. Flere små måltider i løpet av dagen kan også bidra til jevnere blodsukker, gi mer energi når man mangler energi og overskudd til å lage seg mat. En god måltidsrytme kan imidlertid være nyttig på flere områder, for eksempel i forhold til ulike symptomer, inkludert fatigue, samt bidra til å opprettholde en god vektkontroll.

En jevn måltidsrytme kan også redusere risikoen for overspising og småspising utover kvelden, og bidra til at det er enklere å justere matinntaket når man blir mindre fysisk aktiv.

Dersom du spiser sjeldent er det lettere å spise usunt og spise masse mat når du kjenner du er veldig sulten. Det er ugunstig også i forhold til å opprettholde en god vektkontroll. Får du i deg lite og usunn mat, blir du ofte mer inaktiv og slapp, noe som igjen kan føre til lite energi, redusert funksjonsnivå og at du legger lettere på deg. Det er også viktig for å forebygge livsstilssykdommer.

       

Andre gode tips

Bergvatn har flere tips til hvordan man kan få til et sunt og godt kosthold selv på dager som er utfordrende.

- På dager der man har mer energi og orker å lage mat, kan man gjerne lage litt større porsjoner slik at man kan fryse ned noe og ha til dager der man har lite energi eller tid. Ha gjerne også grove knekkebrød, enkelt pålegg, kornblanding og melk eller yoghurt tilgjengelig til dager der man ikke har energi og overskudd til å prioritere matlaging.

Planlegging kan ofte være nyttig. Det kan gjøre det lettere å unngå å bruke altfor mye energi på innkjøp.

- Sett gjerne opp en meny og lag handleliste ut fra denne. Tilpass antall dager ut fra det som passer for deg/dere: For noen kan det være enklere å planlegge for tre dager om gangen fremfor en hel uke. Ikke vær for streng med deg selv dersom ting ikke går helt som planlagt, men forsøk i stedet å være fornøyd med det du har fått til – og prøv på nytt igjen i morgen, bedyrer Bergvatn.

I husholdninger der man bor flere sammen, er det fint å bytte på ansvaret for innkjøp og matlaging, slik at dette ikke tar for mye av energien til en som har utfordringer med f.eks fatigue. Det kan være med å bidra til at man får tatt vare på fellesskapet og gleden i det å spise sammen. La mat bli en positiv del av hverdagen!

Helsedirektoratets kostråd

 1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
 3. Spist minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
 4. Spis grove kornprodukter hver dag.
 5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
 6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
 8. Velg matoljer, flytende margarin og mye margarin, fremfor hard margarin og smør.
 9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
 10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 11. Velg vann som tørstedrikk.
 12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.