Hopp til hovedinnholdet

Rettighetstelefonen – spør sosionomen

I over ti år har Bente Skog svart på spørsmål fra MS-forbundets medlemmer. «Rettighetstelefonen – spør sosionomen» er et gratis tilbud til alle med MS og deres pårørende.

Bente Skog er sosionom og familieterapeut, og arbeidet tidligere ved MS-senteret Hakadal. Siden 2010 har hun hatt ansvar for rettighetstelefonen til MS-forbundet. Hun har fast telefontid hver mandag fra 16 til 19, i tillegg kan man når som helst sende henne en e-post. 

Vi har tatt en prat med Bente for å få vite mer om tjenesten.

 Hvem er det som kontakter deg?

– Hovedsakelig er det de som har MS selv som ringer. Av og til kan det være pårørende. Det er viktig å være klar over at alle som har spørsmål relatert til MS og rettigheter, kan kontakte meg. Ingen spørsmål er for «dumme», det kan være masse relatert til MS som man lurer på og ikke får svar på andre steder. 

Det kan være nydiagnostiserte som ringer når de nettopp har fått MS-diagnosen for å høre om de har noen rettigheter. Men det å få MS-diagnosen gir ikke automatisk rettigheter, det er symptomene som avgjør om du har rettigheter eller ei. Det er det viktig å være klar over.

Mange tar selvfølgelig kontakt når sykdomsbildet har utviklet seg og de har fått flere symptomer som utløser flere rettigheter.

– Hva slags spørsmål kan du svare på?

– De vanligste spørsmålene er knyttet til rettigheter, Nav, trygdeytelser, tilbudet i kommunene, brukerstyrt personlig assistanse (BPA), hjemmetjenestene, fysioterapi, tannbehandling, trening, arbeidsrelaterte spørsmål om rettigheter, sykemelding, jobbsøking, mobbing og hva skal man si i et jobbintervju. Spørsmålene må være MS-relatert. Det er også en del pårørende som ringer og har spørsmål relatert til at barnet har fått MS: for eksempel knyttet til at sønnen har fått MS, er student og trenger lengre tid på å fullføre studiene, og om det finnes noen tiltak – enten fra Lånekassen eller Nav.

– Hvordan kan de kontakte deg?

– Jeg har fast telefontid mellom 16 og 19 på mandag. Da kan jeg kontaktes på telefon 41 21 85 39. E-post kan sendes til bente@ms.no og jeg svarer relativt raskt. En del av spørsmålene mange lurer på, kan være svart på tidligere og ligger ute på nettsiden til MS-forbundet. 

Husk at tilbudet er gratis og et lavterskeltilbud. Om temaene er for kompliserte og omfattende, må hun henvise videre. Men alle spørsmål er i utgangspunktet velkomne, så avklares det nærmere under samtalen.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.