Hjem / Aktuelt / Stikkordet er kommunikasjon

Stikkordet er kommunikasjon

Det er ingen fasit på hvordan man bedrer sin seksuelle helse. Heldigvis finnes det både gode råd og hjelpemidler. Første steg er å erkjenne at man har en utfordring, for så å søke hjelp.

Seksuelle utfordringer ved kronisk sykdom som MS, er for mange vanskelig å snakke om. Det er tabubelagt, privat og sårbart. Men for å få en bedring, må man selv ta det første steget.

- Man må våge å snakke om sin seksuelle helse. Det sier Agnete S. Gade som er fysioterapeut og seniorrådgiver ved MS-Senteret Hakadal og har en videreutdannelse i «Sexologi og funksjons- hemming». Hver uke snakker hun med personer med MS om utfordringer med seksualitet og samliv.

Har du funnet motet til å be om hjelp, og ikke får det, er det tøft.

- Da bør du ta det opp med noen andre. Det finnes blant annet familievernkontor og kliniske sexologer man kan henvende seg til.

For noen kan nevrologen eller MS-sykepleier være den riktige å snakke med om utfordringer med seksualitet og samliv knyttet til MS. Det viktigste er at du finner noen du er trygg på.

Snakk om det

Den største kjærlighetserklæringen man kan gi til et annet menneske, er å legge bort mobilen, og være til stede i samtalen. Ikke gå til angrep, si heller hva du trenger uten å anklage. Å dele utfordringer kan gi trygghet og mer samhørighet i forholdet.

- Husk på de små kjærtegnene i hverdagen. Avklar hvis du gjerne vil være tett inntil og dele kyss og klem uten at det skal føre til samleie.

Fuelbox er et verktøy som kan hjelpe til med å starte samtaler som er vanskelig.

- Lag en avtale med partneren din, sett av et bestemt tidspunkt. Prioriter tid til hverandre og det å være kjærester. Legge bort mobiltelefonen og slå av tvn. Våg å være ærlig og ta innover seg at noe er problematisk, og gjør noe med det. Man har ansvar for sin egen seksuelle helse, sier Gade.

Hjelpemidler

Det finnes mange ulike hjelpemidler man kan søke for å prøve å forbedre sexlivet. Fastlege eller nevrolog søker via NAV.no, seksualtekniske hjelpemidler. Søknaden behandles konfidensielt og ikke ved ditt lokale Nav-kontor. Hjelpemidlet sendes diskret i posten og er gratis. For å søke hjelpemidler må den seksuelle funksjonsevnen din være varig og vesentlig nedsatt (minst to år). Du må ha en vurdering fra lege som sier at videre medisinsk behandling ikke vil gjøre funksjons- evnen din bedre, og hjelpemidlet må være vurdert av lege som nødvendig og hensiktsmessig

– Vi er heldige som bor i et land som tar seksuell helse på alvor og hvor kan søke hjelpemidler. Det sier noe om hvor viktig det er, avslutter Gade.

Om artikkelen

Denne artikkelen har stått på trykk i MS-bladet 2/2022.

Kilder:

  • Kronisk kjærlighet – å leve med MS. Brosjyre utgitt av MS-forbundet, forfattet av Sylvi Dybvik og Kristin Evjen Veileder – eldre og seksuell helse utgitt av Likestillingssenteret
  • Artikkel i MS-bladet 02/2018 «Seksualitet – et tabubelagt tema» av Agnete S. Gade