Hopp til hovedinnholdet

Å få barn

Tidligere ble kvinner med MS advart mot å bli gravide. Nå viser forskning at det er trygt både for mor og barn.

Over dobbelt så mange kvinner som menn, får MS. Gjennomsnittlig debutalder er mellom 20 og 40 år, en periode i livet da mange velger å få barn.

     

Færre attakker

Helt fram til 1970-tallet ble kvinner med MS frarådet å bli gravide. I dag vet vi at et svangerskap ikke har negativ innflytelse på sykdommen. Verken mor eller barn er mer utsatt enn andre under svangerskap og fødsel.

Studier har vist at antall attakker reduseres under selve svangerskapet. I perioden fra fødselen og fram til barnet er seks måneder vil 10 til 15 prosent av mødrene med MS få et attakk. Men tar man med de ni månedene før fødselen, vil ikke attakkraten øke i perioden sett under ett.

     

Vanligere å få barn

Studier viser at barna veier litt mindre enn gjennomsnittet, men ikke så mye mindre som for eksempel barn av røykende mødre. Amming er ikke vist å påvirke verken antall eller alvorlighetsgrad av attakker.

Selv om den negative holdningen fra 70-tallet fortsatt henger igjen i enkelte miljøer, er det i dag mye vanligere for kvinner med MS å få barn. Antall fødsler der mor har MS er åtte ganger høyere nå enn da.

      

Hjelp etter fødselen

Likevel kan kvinner med MS stå overfor flere utfordringer enn hva andre gravide kvinner gjør. En vanlig plage ved MS er fatigue (utmattelse). Å ta vare på et nyfødt barn i tillegg til andre oppgaver kan dermed bli en utfordring. Omsorgsbyrden kan bli større for den av foreldrene som ikke har MS. Nettverket rundt mor og barn blir viktig.

     

Graviditet og bremsemedisin

Mange med MS bruker bremsemedisiner. Risikoen for fosteret hvis det gis legemidler under graviditet varierer avhengig av hvilket legemiddel som brukes. Noen legemidler skal unngås helt under graviditet, mens andre kan brukes hvis det er stort behov for behandling. Ta kontakt med nevrologen hvis du planlegger å bli eller blir gravid under pågående behandling.

Fagfolk anbefaler personer med MS å planlegge i god tid før en graviditet, da medisinvalg kan få konsekvenser. Les mer i MS-rapporten 2019, side 23-27. 

     

Vil barnet få MS?

I den generelle befolkningen er risikoen for å få MS ca. 0,2 prosent. Nye studier har vist at barn som har en forelder med MS, har ca. 2,5 prosents risiko for å få sykdommen. Fortsatt er risikoen liten, men den er økt.

Antonie Beiske (nevrolog og tidligere daglig leder på MS-Senteret Hakadal), kommenterer den økte risikoen slik:

-  Når to friske personer blir foreldre, er risikoen for at barnet får en eller annen form for handikap, én prosent. Når en av foreldrene har MS, er risikoen for at barnet får MS to til tre prosent.

-  Forskjellen er der, men den er ikke stor.

(Kilde: Norsk helseinformatikk og MS-forbundet)

      

msmamma.no

Visste du at det finnes et nettsted som er laget spesielt for kvinner med MS som vurderer, planlegger, er godt i gang med graviditeten eller allerede har fått barn?

msmamma.no

     

MSpodden: "Familieliv"

MSpodden er en podkastserie for deg som har MS eller som kjenner noen med MS. Her får du informasjon om hvordan MS kan påvirke kroppen, samt tips og råd for en bedre hverdag.

I episoden "Familieliv" møter vi Øivind Torkildsen, spesialist i nevrologi og overlege ved Haukeland universitetssykehus som gir råd om graviditet og familieliv. 

Hør episoden her

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.