Hopp til hovedinnholdet

- Meget skuffende av Beslutningsforum

Denne uka ble det besluttet at MS-medisinen Ocrevus ikke innføres som behandling av primær progressiv MS. Bruken av Gilenya begrenses kun til pasienter som allerede bruker legemiddelet.

Professor og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS, Øivind Fredvik Grytten Torkildsen, sier følgende til avgjørelsen i Beslutningsforum:

- Beslutningen var skuffende, men ikke uventet, ut fra hvordan de tidligere har vurdert ocrelizumab mot rituximab. 

- For Gilenya gjør vedtaket at vi ikke skal starte opp nye pasienter på behandlingen. Mange bruker imidlertid Gilenya allerede og de vil kunne fortsette med den, forklarer Torkildsen.

Han tror vedtaket gjør at legemiddelfirmaene ikke kommer med tilbud på Gilenya eller Tysabri, og er usikker på om helsetjenesten totalt sett vil spare noe på denne typen avgjørelse. 

MS-forbundet reagerer

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, har merket seg at Beslutningsforum har vedtatt at bruk av rituximab skal registreres i MS-registeret. Dette er meget viktig for å få kunnskap om hvilken effekt rituximab har for MS, bivirkninger og beste dosering av medisinen.

Men hvem skal kontrollere at bruk av rituximab registreres i MS -registeret?

Særlig i forhold til bruken av rituksimab som er en off-label medisin, mener MS-forbundet det er viktig at pasientene blir registret i MS-registeret.

Ingen godkjente medisiner for barn med MS

- Vi har nå også kommet i den situasjon at det ikke er noen godkjent MS-behandling for barn med MS. Dette er helt uforståelig, meget fortvilende og helt uakseptabelt, uttaler generalsekretær Mona Enstad.

Beslutningen

1. Bruken av rituksimab til behandling av primær progressiv multippel sklerose (PPMS) kan videreføres.  

2. Pasientene skal informeres om at behandling av rituksimab ved PPMS gis utenfor godkjent indikasjon, årsaken til dette og hva det innebærer.

3. Behandling med rituksimab skal registreres i Norsk MS-register.

4. Ocrelizumab (Ocrevus) innføres ikke til behandling av PPMS.

5. Det foreligger ikke dokumentasjon for at effekten av ocrelizumab er større enn ved bruk av rituksimab. Sammenlignet med rituksimab er behandling med ocrelizumab ikke kostnadseffektiv.  

6. Bruken av fingolimod (Gilenya) begrenses til kun pasienter som allerede behandles med dette legemiddelet. Det skal ikke startes ny behandling med dette legemiddelet.   

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.