Hopp til hovedinnholdet

Nye faglige retningslinjer for behandling av MS

Tidlig diagnostisering og tidlig oppstart av høyeffektiv behandling er hovedessensen i de nye faglige retningslinjene for behandling av MS som ble godkjent denne uken.

Målet med retningslinjene er at personer med symptomer som kan gi mistanke om MS får tilbud om utredning og diagnostikk etter internasjonale diagnosekriterier. Kunnskapsbasert attakk og sykdomsmodulerende behandling bør være tilgjengelig for alle pasienter som tilfredsstiller behandlingskriteriene.

- De viktigste endringene er at det skal gå kort tid fra første symptom, til diagnose til oppstart av behandling. Helst maks tre uker fra diagnose til behandling. Og de aller fleste som får diagnosen, skal starte rett på høyeffektiv behandling. Det er kun i unntakstilfeller man skal starte med svakere medisiner.

Det forteller Kjell-Morten Myhr, professor og overlege i nevrologi ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus. Han vært faglig leder i arbeidsgruppen som jobbet frem retningslinjene.  

Målgruppen for retningslinjene er primært helsepersonell som arbeider med diagnostikk og behandling av MS, samt relevante beslutningstakere i spesialisthelsetjenesten.

Generalsekretær i MS-forbundet Magne Wang Fredriksen ønsker de nye retningslinjene velkommen.

- Så langt høres anbefalingene ut som et riktig og viktig skritt i riktig retning. I MS-forbundet er vi spente på om implementering og etterlevelse av retningslinjene vil endre praksis. Alle må få tilgang på høyeffektiv behandling.

Du finner de nye retningslinjene her.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.