Hopp til hovedinnholdet

Diagnosen

Fire hovedmetoder brukes: Nevrologisk undersøkelse, MR-bilder, ryggmargsvæskeprøve og en synsstimuleringstest.

Det finnes ingen enkelt test som kan vise at man har MS. Hvis fastlegen har mistanke, vil han henvise pasienten til en nevrolog. Nevrologen må grundig vurdere sykehistorien, og utelukke andre årsaker før MS-diagnosen kan stilles. Dette kan gå raskt for noen, og ta mye lengre tid for andre. Det er viktig å stille diagnosen tidlig, slik at man kan komme i gang med behandling. Her er noen metoder som brukes ved diagnostiseringen.

Nevrologisk undersøkelse

En fysisk undersøkelse for blant annet å vurdere bevegelse, koordinasjon og balanse, sensoriske egenskaper og synsevne.

MR-skanning

Magnetresonanstomografi (MR) brukes for å ta bilder av hjerne og ryggrad. Områder av arrdannelse (hvite flekker, plakk) kan ses hos over 95 prosent av pasienter med bekreftet MS.

Spinalpunksjon

En spinalpunksjon går ut på å ta en prøve av spinalvæsken fra korsryggen og analysere om det er markører i den som kan bekrefte diagnosen.

Visuelt fremkalt respons

Visual evoked response (VER) er en synsstimuleringstest som måler reaksjonshastighet. Dersom det er en forsinkelse, kan det være en skade på nervetrådene forårsaket av MS.

(Kilder: NevroNel, Nasjonale faglig retningslinje for diagnostikk, attakk- og sykdomsmodifiserende behandling av multippel sklerose)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.