Hopp til hovedinnholdet

15 millioner til forskning på MS, ALS og demens

Regjeringen mener at forslaget vil bidra til at norske fagmiljøer øker kompetansen og får mer ressurser til å delta i internasjonale studier. (Illustrasjonsbilde: pexels.com)

I revidert nasjonalbudsjett for 2017 foreslås det 15 millioner kroner til en ny senterordning for klinisk helseforskning. Forskning på sykdommer som MS, ALS og demens skal prioriteres.  

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, er positiv til bevilgningen.

- Det er meget gledelig at det er gitt 15 millioner kroner til å styrke forskning innen MS, ALS og demens. Det er store behov for å gjøre en innsats innen både forskning på, og behandling av, hjernehelse.

Enstad henviser til Statusrapporten for hjernehelse som kom i februar. I rapporten fremkommer det flere eksempler på svikt i tjenestene og store regionale forskjeller i behandlingstilbudet, både innen spesialist- og kommunetjenesten.

- Når vi vet at én av tre nordmenn får en hjernesykdom i løpet av livet, må innsatsen styrkes betraktelig. Det er bra at regjeringen har besluttet å iverksette utviklingen av en strategi for hjernehelsen. Det helhetlige blikket på hjernesykdommer er viktig, og innsatsen på dette området bør opp på samme nivå som forskning og behandling av kreft og hjerte- og karsykdommer.

     

Mer kunnskap er nødvendig

Regjeringen understreker i en pressemelding at det er behov for kunnskap både om årsaker og hvordan en best skal behandle pasientene.

Mange av pasientene som rammes av hjernesykdommer, ønsker å delta i kliniske studier nasjonalt og internasjonalt. Regjeringen mener selv at forslaget om å etablere et senter for fremragende klinisk helseforskning for sykdommer som rammer sentralnervesystemet, vil bidra til at norske fagmiljøer øker kompetansen og får mer ressurser til å delta i internasjonale studier.

Statsminister Erna Solberg uttaler at denne bevilgningen vil gi blant annet MS-pasienter større mulighet til tidlig å ta den i utprøvingen av ny diagnostikk og nye behandlingsformer.

            

Toppmøte om hjernehelse

Forslaget er en del av oppfølgingen etter toppmøtet om hjernesykdommer som statsministeren og helse- og omsorgsministeren inviterte til i mars. Her var MS-forbundet invitert.

Ordningen bygger på en utredning fra Norges forskningsråd, som vil lyse ut midlene.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.