Hopp til hovedinnholdet

Bok om mennesker med MS

25 personer med MS er intervjuet i boken, som nå er til salgs. (Foto: Christian Pedersen)

Møt legen med MS som vil til topps i akademia, politikeren med MS som har nådd toppen, og Helene som syklet til topps i franske fjell.

- De som er intervjuet i denne boken, forteller åpent om hvordan de opplever å leve med sykdommen, og ikke minst hvordan de lever godt med den.

Det sier Anne-Jorunn Kristiansen, som har reist Norge rundt og intervjuet folk som har meldt seg og ønsket å fortelle sin historie.

Hun har selv MS, og presiserer at noen kan bli hardt rammet. Men veldig mange kan også leve et langt liv uten å bli nevneverdig syke.

- Det at man ikke behøver å være syk selv om man har en sykdom, er noe hvert eneste intervju i denne boken formidler, sier hun.

 I alt 25 personer med MS er intervjuet. Her er noen overskrifter:

«Følte meg som en hypokonder», «Fra rullestol til lederjobb», «Toppleder i finans», «Sykler fra sykdommen», «Til topps i akademia», «Til topps i politikken», «Bruker skogen som terapi», «Å få MS var som å vinne i lotto».

Hver historie har en positiv vinkling. Det er gode mestringsstrategier som skal belyses, forteller Kristiansen.

Hadde trengt en psykolog

Det er et gjennomgående tema i intervjuene at oppfølgingen på sykehuset etter diagnosen, har vært for dårlig.

Noen sier de hadde trengt en psykolog, andre har oppsøkt en coach, og dessverre har kun et par sagt at de har fått god hjelp av en spesiell MS-sykepleier. Det burde ideelt sett ha vært mange flere som rapporterte dette, mener Kristiansen.

God informasjon – mindre angst

En rekke studier der mestringsstiler ved MS er undersøkt, finner at MS pasienter som var fornøyd med den informasjonen de fikk fra helsevesenet, hadde en fordelaktig mestringsstil, var mindre deprimerte, opplevde mindre angst og kognitiv svekkelse og var bedre i stand til å håndtere fatigue. Dette bekrefter også flere av de jeg har intervjuet, opplyser Kristiansen. 

Redd for arbeidsgiver

Hun mener at åpenhet, uansett i hvilken form den kommer, vil bidra til å minske stigmaene som dessverre knytter seg MS, og som stadig preger arbeidslivet i stor grad. Dette kommer fram i flere av intervjuene.

- Det er trist at vi i dagens arbeidsliv er redde for å si fra om at vi lever med en sykdom, også om vi lever godt med den, som veldig mange med MS gjør. Denne ekstra belastningen burde vi ha sluppet, sier hun. 

Balansekunstnere

- 11 000 mennesker lever med MS i dag. Det betyr at det er 11 000 gode grunner til å forske mer på helsefremmende prosesser for dem.

- Selvbiografiske sykdomsfortellinger kan brukes både til forskning og til å formidle på en lettfattelig og personlig måte hvordan balansen kan gjenopprettes etter alvorlig sykdom.

- Her er det nemlig balansekunstnerne selv som snakker, og de kjenner sykdommen fra innsiden, sier Kristiansen.

                  

             

Kjøp boken

«Balansekunst» koster kr 300,- pluss porto. Kr 150 fra hver bok går uavkortet til MS-forbundets forskningsfond.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For kjøp, kontakt forfatter Anne-Jorunn Kristiansen på e-post annejor@hotmail.com, eller på tlf. 913 02 096         

Om forfatteren

Anne-Jo Kristiansen har arbeidet som lektor i videregående skole. Hun har master i helsefremmende arbeid og er utdannet akupunktør. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.