Hopp til hovedinnholdet

Hanna får MS-prisen

Hanna Vesterager kjemper for at norske MS-pasienter skal få autolog stamcelletransplantasjon. (Foto: MS-forbundet)

Hanna Vesterager tildeles MS-prisen for 2015. Hun får prisen for sin kamp for at norske MS-pasienter skal få tilbud om autolog stamcelletransplantasjon.

Det opplyser generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, på vegne av styret.

Etter henvisning fra norsk nevrolog gjennomførte Hanna Vesterager  autolog stamcelletransplantasjon ved Karolinska sjukhuset i Stockholm i 2011. Den gang var hun 100 prosent sykmeldt, i dag er hun tilbake i full jobb.

Her er styrets begrunnelse:

"Hanna Vesterager har gitt både enkeltpersoner, fagmiljøer og MS-forbundet i Norge kunnskap om internasjonale erfaringer med denne behandlingen.

Gjennom sin åpne kamp for å få autolog stamcelletransplantasjon, har hun gitt et ansikt til alle pasienter som kjemper for å få en type behandling som det er liten kunnskap om i Norge.

Hanna Vesterager søkte om å få stamcellebehandlingen betalt av Norge. Dette ble avslått og Hanna betalte sin egen behandling.

Etter at hun hadde gjennomført stamcelletransplantasjonen, har hun stevnet den norske stat for å få refundert sine kostnader. Tingretten ga henne medhold, Lagmannsretten avslo og Høyesterett avviste å behandle hennes sak.

MS-forbundet takker Hanna Vesterager for hennes utrettelige kamp for at norske MS-pasienter skal få tilgang til autolog stamcelletransplantasjon".

MS-prisen ble innstiftet i 2004 av MS-forbundets styre og er en statuett laget av den nederlandske kunstneren Corrie  Ammerlaan van Niekerk.

MS-prisen vil bli tildelt Hanna vesterager på MS-forbundets inspirasjonskonferanse på Lillestrøm 7. november.

Må etableres i 2016

Her er MS-forbundets pressemelding om HSCT:

Stamcelletransplantasjon ved MS må etableres i 2016

Det må i 2016 etableres forskningsbasert stamcellebehandling for personer med multippel sklerose. Dette er spesielt viktig for dem som ikke har god effekt av dagens forebyggende medisiner.

Behandlingskostnadene ved autolog stamcelletransplantasjon er 550 000 kroner. Et år med forebyggende medisiner koster 200 000 kroner. Denne kostnaden vil påløpe så lenge pasienten har attakkpreget sykdom.

Et flertall av de som får stamcelletransplantasjon, trenger ikke lenger forebyggende behandling. Stamcelletransplantasjon ved MS gir derved store besparelser for samfunnet og økt livskvalitet for pasienten.

Over 50 norske MS-pasienter har tatt behandlingen i utlandet og betalt for den selv.  Noen pantsetter hus og hjem. Andre tømmer sparekontoen. Flere steder i landet arrangeres innsamlinger for å skaffe penger til behandlingen.

MS-forbundet er imponert over engasjementet og givergleden, men dette er oppgaver vårt helsevesen skal løse – ikke den enkelte.

Ekspertene på Haukeland universitetssykehus står klare til å lage et nasjonalt tilbud for 25 MS-pasienter årlig, samtidig som de vil forske på behandlingen og resultatene.

Helsepolitikerne må gripe sjansen nå og sørge for at dette ikke strander på grunn av kapasitet og økonomi. Utgiftene vil være inntjent på få år, og norske MS-pasienter får nytt håp.

Mona Enstad,
generalsekretær i MS-forbundet

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.