Hopp til hovedinnholdet

MS-behandling på Dagsnytt 18

Magne Wang Fredriksen reagerer sterkt på Beslutningsforums vedtak fra 2019. (Foto: Skjermdump fra nrk.no)

MS og MS-behandling ble satt på agendaen under dagens Dagsnytt 18. MS-forbundet ønsker en ny vurdering Beslutningsforums vedtak fra 2019. Får støtte av stortingspolitiker. 

Bakgrunnen for innslaget på Dagsnytt 18 var Beslutningsforums vedtak fra november 2019, hvor de gjorde en betydelig innskrenkning av MS-behandlingen i Norge. Med et pennestrøk ble det bestemt at en ikke lenger kan starte behandling av attakkpreget MS (RRMS) med Tysabri eller Gilenya. Ocrevus er fortsatt ikke godkjent ved RRMS. Av MS-medikamentene som fagmiljøet klassifiserer som «høyeffektive» gjenstår kun Lemtrada, Mavenclad og rituksimab.

Bivirkningsprofilen gjør Lemtrada uaktuell for flertallet av pasientene. 

Rituksimab er ikke undersøkt i fase III-studier eller formelt godkjent for MS-behandling.

Selv om mange har god nytte av behandling med rituksimab og Mavenclad, gjelder ikke dette for alle MS-pasienter. Det er for disse undergruppene fagmiljøet og MS-forbundet ønsker at det åpnes opp for unntak. De har flere ganger forsøkt å komme i dialog med Beslutningsforum, men både fagmiljøet og MS-forbundet opplever at de ikke blir hørt. 

          

Tynt grunnlag 

Magne Wang Fredriksen, ny generalsekretær i MS-forbundet, stiller seg helt uforstående til avgjørelsen fra 2019, og til Beslutningsforums håndtering av saken i etterkant.

Han synes det er oppsiktsvekkende at Beslutningsforum har valgt å overse anbefalinger fra norske klinikere og forskere. Han mener beslutningen er fattet på et tynt grunnlag. 

- For oss i MS-forbundet er dette en ubegripelig beslutning. Her har man gått imot alle faglige anbefalinger, og valgt å fatte og holde fast ved en beslutning som fagmiljøene i etterkant har forsøkt å reversere. 

- Man skal ha forståelse for at det er vanskelige beslutninger, men når et samlet fagmiljø og brukerne roper i kor og man ser konsekvensene av disse beslutningene, så mener jeg at Beslutningsforum må komme til bordet og se på dette igjen. Dette får alvorlige konsekvenser for den enkelte pasient. 

Wang Fredriksen krever at fagmiljøet skal få en sterkere stemme i slike beslutninger. 

        

Politisk støtte

Stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) var også invitert til dagens sending. Stensland er 2. nestleder i helse- og omsorgskomiteen. Han støtter MS-forbundet i at dette er noe Beslutningsforum bør se nærmere på, og vurdere på nytt. 

Stensland anmoder en gjennomgang av beslutningen. Han stiller spørsmålstegn ved om kriteriene for slike beslutninger er fulgt i denne saken. 

- Vi har samlet oss rundt noe som heter Prioriteringsmeldingen, som har trukket opp noen prioriteringskriterier: nytte-, ressurs- og alvorlighetskriteriet. Disse skal være førende for slike beslutninger. Jeg mener at noen kriterier bør sees litt nærmere på en gang til. 

       

Beslutningsforum var invitert, men ønsket ikke å stille i Dagsnytt 18.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.