Skip to main content

Ny, lovende tablett kan tas i bruk

Kladribin (Mavenclad) kan nå tas i bruk på sykehusene. (Illustrasjonsfoto)

Beslutnigsforum har sagt ja til kladribin, mens okrelizumab må vente. Kladribin er en korttidsbehandling i tablettform for attakkvis MS. 20 dagers behandling skal holde i minst fire år.

Kladribin (Mavenclad) er nå, etter vedtaket i Beslutningsforum, godkjent for bruk på sykehusene.

Studieresultater basert på data fra over 2700 pasienter viser at antall attakker ble redusert med 67 prosent hos pasienter med høy sykdomsaktivitet. Risikoen for seks måneders bekreftet sykdomsutvikling (EDSS-progresjon) ble redusert med 82 prosent sammenlignet med placebo.

Kladribin gis som to korte tablett-kurer ved oppstart. De gjentas ett år senere, og skal sikre sykdomskontroll i minst fire år.

- Ved å behandle pasienten i to korte årlige behandlingsperioder med tabletter i løpet av fire år, får pasienten lange perioder uten bruk av medisiner, og hyppig overvåking er ikke nødvendig, heter det i en pressemelding fra produsenten, Merck.

Overlege ved Haukeland universitetssykehus og professor ved universitetet i Bergen, Kjell-Morten Myhr, har prøvd ut kladribin på fem norske CIS-pasienter, det vil si personer som har hatt et første symptom på MS.  Han har god erfaring fra utprøvingen, og ser for seg medikamentet som en første behandling for personer med høyaktiv MS.

Les mer om kladribin (Mavenclad) på NevroNel

Okrelizumab blir neste?

Beslutningsforum har utsatt behandlingen av MS-medisinen okrelizumab (Ocrevus) til neste møte, som vil finne sted før sommeren. Myhr håper at også okrelizumab blir godkjent for bruk i sykehusene.

- Det vil være en seier for pasientene, sier han til VG.

- De siste årene har vi sett en massiv satsing fra industrien for å utvikle gode medikamenter for sykdommer som MS. Det er en revolusjon, sier Myhr til avisen.

Det knytter seg ekstra spenning til om okrelizumab også vil bli tatt i bruk for tidlig, primær progressiv MS.

Kladribin er nå tatt inn i det såkalte LIS-anbudet, der prisen avgjør rangering av likeverdige medisiner. Her anbefales kladribin som andrevalg blant medisinene for høyaktiv MS - etter alemtuzumab (Lemtrada), men foran natalizumab (Tysabri).

Alle MS-medisiner skal metodevurderes

Fordi det er en rekke MS-legemidler tilgjengelig, har Bestillerforum bestemt at det skal gjøres en fullstendig metodevurdering av MS-legemidler. Det opplyser Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest og leder for Bestillerforum, til Dagens Medisin.

Folkehelseinstituttet skal nå sammenligne MS-legemidler for å finne ut hvilke som er mest kostnadseffektive. Også off label-medikamentet, rituksimab, skal være med i metodevurderingen, som kan ta flere måneder, skriver avisen.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.