Hopp til hovedinnholdet

Ocrevus utsettes igjen

Ocrevus er den første bremsemedisinen for progressiv MS. Den er godkjent i USA og Europa, men norske helsmyndigheter nøler med å ta den i bruk. (Illustrasjonsfoto)

Den første bremsemedisinen for primær progressiv MS er godkjent i Europa. Forskere mener den kan utsette behovet for rullestol med syv år. Men helsemyndighetene nøler.

Okrelizumab (Ocrevus) ble tidligere i år godkjent for bruk i Europa av European Medicines Agency (EMA). Godkjennelsen gjelder både for attakkvis MS og for tidlig primær progressiv MS.

Men i Danmark sier de nei til å ta den i bruk på sykehusene.  Og i Norge er helsemyndighetene fortsatt i tenkeboksen.

I Danmark har Medicinrådet sagt ja til Ocrevus for attakkvis MS, men nei til Ocrevus for primær progressiv MS.  Begrunnelsen er at prisen er for høy i forhold til effekten.

Schem: Ingen avgjørele om Ocrevus

Baard-Christian Schem leder Bestillerforum. Han sier Ocrevus ikke kommer opp til beslutning på møtet i august. (Foto: Helse Vest)

I Norge skulle spørsmålet om godkjenning for Ocrevus vært tatt opp på Beslutningsforums siste møte før sommeren, men saken ble utsatt. Neste møte er i slutten av august, men heller ikke her vil det bli tatt noen avgjørelse om Ocrevus.

Det opplyser fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem, til ms.no. Schem leder Bestillingsforum som forbereder saker for Beslutningsforum.

Det pågår nå en hurtig  metodevurdering av alle MS-medisinene. Her er også rituksimab med, selv om denne medisinen ikke er godkjent for MS. Ocrevus er en videreutvikling av rituximab.

Schem vet ikke om man vil vente på resultater fra metodevurderingen før en beslutning fattes. Etter augustmøtet i Beslutningsforum, kommer neste møte i slutten av september.

Venter på metodevurdering?

Det er nok rituksimab-saken som gjør at dette tar tid, opplyser overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, Øivind Torkildsen til Dagens Medisin.

-  Man har to behandlinger som er anti CD-20. En som har fase 2-data (rituksimab), og en som har fase 3-data (okrelizumab). Og så er det sannsynligvis store prisforskjeller mellom disse. Dette er et prisipielt og et juridisk problem, fordi off label-behandlingen ikke har markedsføringsgodkjenning, sier han til avisen.

Går glipp av beste behandling

Ocrevus gis som infusjon på sykehus to ganger i året.

I Danmark vekket Medicinrådets nei til Ocrevus for primær progressiv MS oppsikt blant sentrale MS-nevrologer. Overlege ved Rigshospitalets Sclerosecenter i København, Finn Sellebjerg, mener Ocrevus kan ha stor betydning for en undergruppe av yngre pasienter med primær progressiv MS. Han mener at denne gruppen pasienter nå vil gå glipp av en behandling som kan ha ganske betydelig effekt for dem.

- Jeg var overrasket over at de sa blankt nei. Det er skuffende at man ikke godkjenner en behandling som tydeligvis har en effekt, om ikke annet så for de yngre pasienter, som har sykdomsaktivitet sier Sellebjerg til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Professor Per Soelberg Sørensen ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, mener også at Ocrevus burde vært godkjent til en undergruppe av PPMS-pasienter.

- Man ville uten problemer kunne ha definert en gruppe, som med stor sannsynlighet ville hatt god effekt av behandlingen, sier han til tidsskriftet.

Forstår skuffelsen

Overlege Øivind Torkildsen forstår godt at danske nevrologer er skuffet. (Foto: Olav Førde)

Overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS, professor Øivind Torkildsen, forstår godt at nevrologene i Danmark er skuffet over at Medicinrådet sa nei til Ocrevus mot primær progressiv MS.

- Dataene fra studiene tyder på at en undergruppe av pasienter med PPMS kan ha god nytte av denne typen behandling. Gruppen pasienter behandlingen er aktuell for, er ganske begrenset, så kostnadene vil bli nok også bli relativt avgrensede, sier han til ms.no.

Utsetter behov for rullestol?

Nye data fra en utvidelse av den såkalte ORATORIO-studien viser at pasienter behandlet med Ocrevus i 24 uker, hadde 46 prosent lavere risiko enn placebo-gruppen for å nå skår 7 på EDSS-skalaen.

Fremskriving av disse dataene antyder at Ocrevus kan utsette behovet for rullestol med opptil syv år, opplyser forskerne i en pressemelding.

-          Det var veldig oppløftende at Ocrevus viste effekt på PPMS, og dersom det er mulig å utsette behovet for rullestol med 7 år med denne behandlingen, vil den ha en betydelig langtidseffekt og stor betydning for pasienter med PPMS, sier Torkildsen.

Han syns imidlertid det er litt problematisk å ekstrapolere (fremskrive) 24 ukers data 7 år frem i tid, ettersom det ikke er sikkert at resultatene fra første halvår vil resultere i fortsatt samme langtidseffekt. Oppfølging av pasientene som inngikk i studien vil kunne gi det endelige svaret på dette, mener han. 

- Dette går for langsomt

- Vi snakker om en gruppe som har ventet på bremsemedisin i over 20 år, sier Mona Enstad. (Foto: MS-forbundet)

- Det er forstemmende at når det endelig kommer en godkjent bremsemedisin for en gruppe med progressive MS-pasienter, så nøler myndighetene med å ta den i bruk, sier generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet.

- Ledende MS-nevrologer mener mange går glipp av beste behandling mens medisinen vurderes. Det er helt uholdbart.

- Vi snakker om en gruppe pasienter som har ventet på bremsemedisiner i over 20 år. De fortjener en rask avgjørelse, ikke den treneringen som pågår nå, sier Enstad.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.