Hopp til hovedinnholdet

Ofatumumab godkjent i USA

Ny behandling for voksne med attakkvis MS og aktiv SPMS godkjent. (Foto: Illustrasjon)

De amerikanske legemiddelmyndighetene FDA har godkjent en ny behandling for voksne med attakkvis MS og aktiv SPMS: Ofatumumab (Kesimpta)

Personer med attakkvis MS og aktiv sekundær progressiv MS (SPMS) kan nå motta ofatumumab (Kesimpta). Det opplyser legemiddelselskapet Novartis i en pressemelding. 

Det forventes at den europeiske legemiddelmyndigheten, EMA, tar en avgjørelse om Kesimpta nå som FDA har godkjent den. 

Øivind Torkildsen, professor og overlege ved Haukeland sjukehus, er glad for å høre nyheten om godkjenningen av Kesimpta i USA. 

- Det er gledelig at nok et MS-medikament har blitt godkjent. Resultatene fra studien ble første gang presentert på den store MS-kongressen ECTRIMS for ett år siden, og viste imponerende reduksjon i risiko for attakker og nye MR-forandringer, sier han. 

Han henviser til ASCLEPIOS-studien, som viste signifikant reduksjon i risiko for attakker og sykdomsprogresjon. Henholdsvis 47 prosent og 88 prosent av pasientene oppnår NEDA-3 innen det første og andre år med behandlingen, noe som i følge Novartis, tyder på at behandlingen kan stanse sykdomsaktiviteten hos noen pasienter.  

Ofatumumab (Kesimpta) tas som en injeksjon én gang i måneden. Pasientene kan selv sette injeksjonen hjemme. 

     

B er det nye T

Flesteparten av medikamentene som finnes mot attakkvis MS i dag, rammer på en eller annen måte de såkalte T-cellene. 

T-cellene er en type hvite blodlegemer som spiller en sentral rolle i immunsystemet. 

Ved MS angriper blant annet T-cellene myelinet. Myelinet er et fettlag som ligger som en beskyttelse rundt nervecellene. Det er det denne angripelsen som de fleste av de tilgjengelige medisinene på markedet forsøker å forhindre. 

Flere av de nye typer medisin som kommer på markedet, sikter ikke entydig mot T-cellene. Ved mange av de nye behandlingene sikter man mer målrettet mot en annen type immuncelle, nemlig B-cellene. B-cellene lager antistoffer og stimulerer T-cellene. 

Antistoffet rituximab og ocrelizumab (Ocrevus) er behandlinger som er målrettet mot B-cellene, og som ødelegger dem.

Ofatumimab (Kesimpta) er også et antistoff som ødelegger B-cellene.

- Kesimpta er et såkalt antistoff mot CD-20 reseptoren som sitter på B-celler, opplyser Torkildsen.

- Vi har fra før to andre medisiner som virker på samme reseptor: rituximab og ocrelizumab (Ocrevus). Til forskjell fra de to andre medisinene er Kesimta 100% humanisert, noe som kan gi mindre bivirkninger enn de andre. I tillegg gis dette medikamentet subkutant, noe som betyr at man ikke trenger å komme på sykehus for å få behandlingen. Dette gjør at det er enklere å gi enn de to andre behandlingene (som gis intravenøst). Det er også mulig at dette på sikt reduserer risikoen for bivirkninger.

    

   

Vi kommer tilbake med mer om Ofatumumab (Kesimpta) både på nettsidene og i MS-bladet når medikamentet eventuelt blir godkjent også i Europa. (Red.)

Les pressemeldingen fra Novartis

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.