Hopp til hovedinnholdet

Arendalsuka: MS-pasienter må opprioriteres

På MS-forbundets stand ble det delt ut informasjon om MS og orientert om aktuelle kampsaker. (Foto: MS-forbundet)

Hjernehelse og prioritering av MS-pasienter var hovedtema for MS-forbundets arrangementer under Arendalsuka 2017. 

Arendalsuka er en arena hvor nasjonale aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møtes for debatt og utforming av politikk. Under årets Arendalsuke 14.-18. august hadde MS-forbundet stand i Arendal og deltok aktivt under flere arrangementer. 

    

Hvorfor blir vi ikke prioritert? 

MS-forbundets hovedarrangement var "Hvorfor blir vi ikke prioritert? - En debatt om behovet for at MS-pasienter opprioriteres". 

Som innledning ble tall fra MS-forbundets ferske brukerundersøkelse lagt fram. Undersøkelsen avdekker tydelige mangler i helsetilbudet til MS-pasienter. For dårlig kompetanse hos helsepersonell, få får tilbud om rehabilitering og det er store geografiske forskjeller i behandling og rehabiliteringstilbud. 42 prosent er ikke er fornøyd med oppfølgingen de får av nevrolog og MS-sykepleier. 

Leder for nasjonal kompetansetjeneste for MS, Lars Bø, mente også det var behov for at MS-pasientene opprioriteres. Han trakk fram flere problemer knyttet til utredning, diagnostisering, behandling, rehabilitering og ellers i forhold til det å leve med MS.

- For dårlig behandling og rehabilitering innen MS har enorme konsekvenser for utrolig mange mennesker. MS tar år med livskvalitet i større grad enn de aller fleste andre sykdommer, sa Bø i sitt innlegg som understreket et behov for å opprioritere MS-pasienter.

Brukere, politikere og fagfolk møttes til paneldebatt om behovet for at MS-pasienter opprioriteres. Fra venstre: Jan Petter Myrvold (MS-forbundet), Freddy de Ruiter (Ap), Olaug Bollestad (KrF), Heidi Greni (Sp), Kristin Ørmen Johnsen (H) og nevrolog Lars Bø. (Foto: MS-forbundet)

 

        

Rørte med personlig historie

Særlig ble både publikum og politikere berørt av Nina-Karin Laakso Søreng som fortalte åpenhjertig om sitt liv med MS og utfordringer innen helsevesenet og privatlivet.

-I dag er MSen et PS i livet mitt, men det har ikke kommet gratis. Jeg har jobbet i 15 år for å være der jeg er i dag og jobben har vært beinhard. Det å leve med MS er tøft, derfor er det så viktig at MS blir prioritert slik at personer med MS kan få mest mulig sykdomsfrihet og et godt liv.

Nina-Karin Laakso Søreng fortalte åpenhjertig om sitt liv med MS. (Foto: MS-forbundet)

                

Styreleder i MS-forbundet, Lars Ole Hammersland, var godt fornøyd etter arrangementet under Arendalsuka.

-Det var bred politisk enighet om at noe må gjøres for å bedre situasjonen til MS-pasientene. Nå er det kronikerenes tur. Dette skal vi følge opp videre.        

Se paneldebatten her

        

Løft for hjernehelsen 

Sammen med Norges Parkinsonforbund, Norsk epilepsiforbund og CP-foreningen arrangerte MS-forbundet en paneldebatt hvor de sammen krevde en konkret satsing på hjernehelse. 

1 av 3 nordmenn rammes av hjernesykdommer som MS eller skade i hjernen i løpet av livet, og statsminister Erna Solberg annonserte tidligere i år at regjeringen vil utarbeide en nasjonal hjernestrategi som skal være klar i løpet av året.

De fire organisasjonene som arrangerte politisk debatt om bedre hjernehelse under Arendalsuka, påpekte at det er avgjørende at den kommende hjernestrategien blir fundamentert i pasienters behov og virkelighet, og at det følger med konkrete tiltak som har verdi for de gruppene det gjelder.

   

Henrik Peersen (generalsekretær i Epilepsiforbundet), Åshild Bruun-Gundersen (Aust-Agder FrP), Freddy de Ruiter (Ap), Kjersti Toppe (Sp), Anne Grete Erlandsen (H) og Anne Hege Aamodt (leder i Norsk nevrologisk forening) deltok i paneldebatt om hjernehelse. (Foto: MS-forbundet)

      

Se paneldebatten her

      

"PS! Jeg har MS"

Fotoutstillingen "PS! Jeg har MS" var også med til Arendal. Fotoutstillingen stod plassert i Teaterparken, og ble markert med en hilsen fra statssekretær Anne Grete Erlandsen. Sissel H. Hammersland fortalte om sine tanker rundt å være en av deltakerne i fotoutstillingen.

   

Saksofonist Tore Ljøkjel åpnet markeringen av fotoutstillingen på Teaterplassen i Arendal. (Foto: Håvard Kleppa)

 

   

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.