Hopp til hovedinnholdet

ECTRIMS-kongressen: Oppløftende om sekundær progressiv MS

Over 8000 forskere og MS-interesserte fra hele verden deltok på årets ECTRIMS-konferanse i Londonfra. Her fra åpningsseremonien. (Foto: Olav Førde)

Høydepunktet på den store forskningskonferansen i London nylig, var en presentasjon av den største studien på sekundær progressiv MS som noen gang er gjort.

- Resultatene er oppløftende og lovende, sier nevrolog Øivind Torkildsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS til MS-bladet.

- Det er inntil nå svært få medikamenter som har vist effekt på progressiv MS, så resultatet kan ha stort potensial, sier han.

Redusert risiko for progresjon

Data fra den såkalte EXPAND-studien viser at behandling med BAF312 (siponimod) reduserte risikoen for tre måneders bekreftet progresjon i uførhet med 21 prosent sammenlignet med placebo hos pasienter med sekundær progressiv MS (SPMS).

Risikoreduksjonen for seks måneders bekreftet progresjon i uførhet var større, noe som ytterligere underbygger studiens resultater, heter det i en pressemelding fra Novartis som produserer medikamentet.

Det var også en signifikant forskjell i favør av BAF312 sammenliknet med placebo i årlig attakkrate, prosentvis endring i hjernevolum og endring i volum av T2 lesjoner (hjernelesjoner identifisert med T2-vektet MR).

1651 pasienter deltok

Professor Øivind Torkildsen trekker fram redusert grad av hjernesvinn som spesielt oppmuntrende.

- Studien er godt utført og med et stort antall pasienter. SPMS har til nå vist seg å være svært vanskelig å behandle, og det er gledelig at man i denne studien fant en effekt av medikamentell behandling også hos disse pasientene, sier Øivind Torkildsen i pressemeldingen.

1651 pasienter fra 31 land deltok I studien.

En fullstendig analyse av dataene fra EXPAND-studien vil bli utført, og Novartis vil diskutere videre steg sammen med helsemyndigheter for godkjennelse av medikamentet. Fullstendige resultater vil bli publisert i et vitenskapelig tidsskrift, heter det i pressemeldingen.

BAF312 er en pille som skal tas daglig. Medikamentet er nært beslektet med Gilenya, som er andrelinjebehandling for attakkvis MS.

(Les mer om BAF312 i MS-rapporten som kommer i månedsskiftet november/desember. Red.)

Sekundær progressiv MS

Det er tre hovedtyper MS. Om lag 85 prosent debuterer med attakkpreget MS. En stor del av dem vil etter flere år med sykdommen utvikle sekundær progressiv MS. 10 til 15 prosent starter med primær progressiv MS.

Om lag 50 prosent av alle med MS vil til enhver tid ha en progressiv variant av sykdommen. Det finnes i dag ingen godkjente bremsemedisiner for denne gruppen. Det forskes over hele verden for å bøte på dette. MS-fobundet bidrar med innsamlede midler til denne forskningen.

(Kilde: NevroNel og MS-forbundet)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.