Hopp til hovedinnholdet

ECTRIMS om progressiv MS, nye kriterier og lovende fettsyre

Verdens største MS-konferanse trakk over 10.000 deltagere til Paris.

Verdens største MS-kongress har gått av stabelen i Paris. Over 5000 forskningsrapporter ble lagt fram. Stadig flere handler om progressiv MS.

Årets ECTRIMS-kongress i Paris samlet over 10.000 MS-forskere, leger og sykepleiere fra hele verden. Det ble blant annet lagt fram nye data på behandling av primær progressiv MS og sekundær progressiv MS.

Reduserer hjernesvinn

Et eksempel er  ibudilast en medisin som i Japan blant annet er godkjent for astma. En fase II-studie i USA (Fox) på 255 pasienter med progressiv MS viser at økningen i hjernesvinn reduseres med 48 prosent over 96 uker.

Økt hjernesvinn forbindes med kognitive problemer og funksjonsnedsettelse ved progressiv MS. Forsøk i dyremodeller har vist at ibudilast også kan ha beskyttende effekt på nervesystemet.

Resultatene fra fase II-studien kan bane vei for en større fase III-studie, som er nødvendig før medisinen kan godkjennes for MS. Les mer i Multiple Sclerosis News Today.

Tre store prosjekter

The Progressive MS Alliance deltok på konferansen og orienterte om tre store forskningsprosjekter. Et fokuserer på å finne behandlinger som beskytter nervesystemet.

Et annet forsøker å finne måter å reparere oppstått skade på, og et tredje vil bruke MR-bilder til å plukke ut pasienter som mest sannsynlig vil respondere på behandling for progressiv MS. Hvis man lykkes, kan man raskere få resultater fra studier på progressiv MS.

MS-forbundet har i flere år sammen med andre MS-forbund, bidratt med midler til The Progressive MS Alliance.

Les mer om forskning på progressiv MS i MS-rapporten som legges ut på ms.no første uke i desember.

Nye diagnosekriterier

På kongressen ble det presentert en revisjon av kriteriene som brukes for å diagnostisere MS. Blant annet legger man til oligoklonale bånd som et tegn på spredning i tid, opplyser Lars Bø som leder Nasjonal kompetansetjeneste for MS, til Dagens Medisin. Man vil nå vil trenge  å påvise færre lesjoner for å fylle kravene.

Dette vil føre til at man kan stille diagnosen noe tidligere og dermed raskere komme i gang med behandling.

Gode tall for Lemtrada

Under kongressen ble det presentert 7 års-data på Lemtrada (alemtuzumab). 69 prosent av pasientene viste ikke klinisk sykdomsforverring, og 73 prosent hadde stabil eller forbedret funksjonsevne. 47 prosent fikk ikke flere enn de vanlige to rundene med behandling.

-  Det er viktig for pasientene at effekten vedvarer. Det er også viktig at bivirkningsprofilen er den samme som vi har informert dem om, sier overlege ved Oslo universitetssykehus, Hanne Harbo, til Dagens Medisin.

Hun påpeker at det er rapportert enkelttilfeller med alvorlige bivirkninger som infeksjoner og nyreproblem med alemtuzumab fra klinisk bruk, men at de inntreffer sjelden.

Omega 3 hjelper likevel?

Det ble også lagt fram norske studier på kongressen. Overlege ved Haukeland universitetssykehus, Øivind Torkildsen, presenterte en poster om en plantebasert omega-3-fettsyre som finnes blant annet i valnøtter. Studien viser at jo høyere nivå av fettsyren, desto lavere risiko for sykdomsaktivitet funnet på MR-bildene.

Torkildsen opplyser til Dagens Medisin at man tidligere har undersøkt omega 3-fettsyrene i fisk uten å finne assosiasjon til MS.

Les også om «Mulig biomarkør for MS-aktivitet», sammenligning mellom Tecfidera og Aubagio, og kognitiv svekkelse i Dagens Medisin.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.