Hopp til hovedinnholdet

Film om stamcelletransplantasjon

Filmen "Jeg vil leve til jeg dør" er nå tilgjengelig på ms.no. Fra venstre, Ingar Jacob Feiring (lydopptak & lyddesign), Karoline Rypdal Ramberg (regi, foto, klipp), Sara Gjesdal (regi, foto, klipp).

24 år gammel fikk Karoline R. Ramberg MS. Sammen med Sara Gjesdal har hun laget en film om stamcelletransplantasjon. Se filmen her.

I filmen «Jeg vil leve til jeg dør» undersøker de to filmskaperne hvorfor stamcelletransplantasjon ikke er godkjent MS-behandling i Norge, mens den er inne i standardbehandingen for MS i Sverige.

Filmen ble første gang vist under Arendalsuka i 2016. Nye tall viser at om lag 250 norske MS-pasienter til nå har tatt stamcelletransplantasjon i utlandet og betalt for den selv. I tillegg står mange på ventelister ved utenlandske klinikker.

I Norge har om lag 30 MS-pasienter siden 2013 fått stamcelletransplantasjon gjennom en prøveordning ved Haukeland universitetssykehus. En studie som skal sammenligne stamcelletransplantasjon med bremsemedisinen Lemtrada, er i ferd med å starte på Haukeland.

I Sverige får nå mellom 20 og 30 svenske MS-pasienter stamcelletransplantasjon per år. Totalt siden 2004 har om lag 150 svenske MS-pasienter fått behandlingen.

Filmen er produsert av Den Norske TV-Skolen i 2016.

Se filmen her.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.