Hopp til hovedinnholdet

Første legemiddel mot PPMS anbefales godkjent i Europa

Hvis godkjent, vil Ocrevus være det første legemidlet til behandling av både attakkvis og primær progressiv MS. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA anbefaler EU-godkjennelse av Ocrevus (ocrelizumab) både til attakkvis og primær progressiv MS. Det er fortsatt usikkert når legemiddelet blir tilgjengelig i Norge.

I dag mottok Ocrevus (ocrelizumab) en positiv anbefaling fra den vitenskapelige komiteen for legemidler (CHMP) i Europa. Anbefalingene gjelder bruk av Ocrevus til behandling av både attakkvis og primær progressiv MS (PPMS) i tidlig fase. 

Det er nå opp til EU-kommisjonen å ta endelig stilling til om Ocrevus skal godkjennes. Med europeisk godkjenning vil Ocrevus være det første og eneste legemidlet godkjent til bruk for pasienter med PPMS i Europa. Medikamenter som får EU-godkjennelse blir automatisk godkjent i Norge.

Ocrevus gis ved infusjon hver sjette måned. De vanligste bivirkningene som er rapportert er øvre luftveisinfeksjoner, som hovedsakelig er milde til moderate i alvorlighetsgraden. 

     

- Gode nyheter

Leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS, Lars Bø, synes det er gledelig at Ocrevus nå blir et nytt behandlingsalternativ for attakkpreget MS, og den første registrerte behandlingen for en undergruppe ved PPMS. Han er fortsatt usikker på hvem Ocrevus vil bli tilgjengelig for. 

- For PPMS har sykdomshemmende behandling ikke vært tilgjengelig tidligere. Hos en undergruppe med PPMS er Ocrevus vist å redusere risikoen for videre sykdomsutvikling. Vi vet ennå ikke nøyaktig hvilken undergruppe av de med PPMS som vil få dette som et behandlingstilbud. EMA har opplyst om at det vil gjelde voksne pasienter med PPMS i tidlig fase, med hensyn til sykdomsvarighet og grad av funksjonshemming. Det må også være MR-forandringer forenlige med betennelsesaktivititet i sykdommen. sier Bø. 

                     

For behandling av tidlig PPMS

Anbefalingen for tidlig PPMS bygger på ORATORIO-studien, som viste at Ocrevus over en treårs-periode bremset sykdomsutvikling og tegn på sykdomsaktivitet noe, sammenlignet med placebo.

EMA opplyser om at mer forskning er nødvendig for å bedre forstå om Ocrevus også har effekt i de senere stadiene av en primær progressiv sykdomstype. 

           

Gode resultater for attakkvis MS

Ocrevus er også anbefalt godkjent for attakkvis MS. Anbefalingen bygger på to store studier, OPERA I og OPERA II. De viser at legemiddelet halverte det årlige antallet attakker sammenlignet med høydose Rebif, og bremset sykdomsutvikling og lesjoner i hjernen over en toårs-periode. 

                      

Les hele pressemeldingen fra Roche

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.