Hopp til hovedinnholdet

Hanna til NRK: 35 har tatt stamcelle-transplantasjon i utlandet

35 norske MS-pasienter har til nå fått stamcelle-
transplantasjon i utlandet, og flere står på venteliste.

Det opplyser Hanna Vesterager til radioprogrammet Ekko på NRK. (Bildet viser Hanna Vesterager og Trygve Holmøy ved en tidligere anledning).

Vesterager har tidligere tatt behandlingen i Sverige, og har gått til sak mot staten for å få refundert utgiftene. Hun har vunnet i Tingretten og tapt i Lagmannsretten, og har nå anket til Høyesterett.

Vesterager forteller til NRK at hun ikke lenger har MS og at hun er tilbake i full jobb. Hun kjenner til at 35 norske MS-pasienter til nå har tatt behandlingen i utlandet og at flere står på venteliste.

Nevrolog og overlege ved Akershus universitetssykehus, Trygve Holmøy, sier blant annet i radioinnslaget at man ennå ikke vet om autolog stamcelletransplantasjon (HSCT) ved MS er mer effektiv enn de nyeste bremsemedisinene. Det vil man ikke få vite før behandlingene sammenlignes med hverandre.

En slik studie er i gang i USA, men resultater fra studien kommer ikke før om tidligst fire år.

Hør NRK-innslaget her (10.02.2015).

Drar til Firenze

Sigbjørn Rogne er rådgivende lege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han har MS og gjennomgår i disse dager cellegiftbehandling med stamcellestøtte ved Careggi University Hospital i Firenze.

Rogne mener HSCT er mer effektiv enn alle andre MS-behandlinger og ikke har større risiko enn de mest effektive bremsemedisinene.

Han mener norske nevrologer og hematologer (blodleger) er for lite offensive når det gjelder å ta den i bruk. Han har skrevet innlegg om dette i Tidsskriftet for den norske legeforening, og en fersk kronikk i Klassekampen.

Les Rognes innlegg i Tidsskriftet, nevrologenes svar og Rognes tilsvar

Les Rognes kronikk i Klassekampen her

Ny HSCT-studie med gode resultater

To år etter stamcelletransplantasjon var åtte av ti uten sykdomsaktivitet. Halvparten hadde bedre funksjon.

Det viser en oppfølgingsstudie på stamcelletransplantasjon ved MS (HSCT) utført av dr. Richard Burt fra Northwestern University i Chicago.  Han har fulgt 145 MS-pasienter i to år etter transplantasjonen. 123 hadde attakkvis MS og 28 sekundær progressiv MS. Gjennomsnittsalderen var 36 år. EDSS-score lå mellom 3 og 5,5. Alle ble behandlet mellom 2003 og 2014.

To år etter transplantasjon hadde 41 av 82 pasienter opplevd et fall på minst ett poeng på EDSS-skalaen, som hovedsakelig måler pasientenes gangfunksjon. Antallet attakker og sykdomsaktivitet på MR var også betydelig redusert.

Forbedringen gjaldt kun de som hadde attakkvis MS. Hos personer med progressiv MS eller sykdomsvarighet lenger enn 10 år, så man ingen forbedring på skalaen.

Det var ingen behandlingsrelaterte dødsfall og ingen alvorlige infeksjoner.Behandlingen er krevende for pasienten på grunn av cellegiften. Richard Burt bruker lav-dose-behandling som gir færre komplikasjoner.

Burt understreker at det trengs en randomisert, kontrollert studie for å bekrefte resultatene. En slik studie som sammenligner HSCT med medisinsk behandling, er i gang, blant annet i samarbeid med Akademiska sjukhuset i Uppsala. Resultater herfra kan ventes om fire år.

Burman: Dette bekrefter våre data

- Dette bekrefter våre svenske data, kommenterer nevrolog Joachim Burman, som er medforfatter til studien.

Det virker ikke som om det utgjør noen stor forskjell i effekt om man bruker mellomdosebehandlingen (BEAM) eller lavdosebehandlingen (cyklofosfamid). Fordi lavdosebehandlingen tolereres bedre, er dette rimeligvis det beste alternativet, opplyser han til ms.no.

Kort om HSCT ved MS

  • HSCT = Hematopoietisk stamcelletransplantasjon
  • Beinmargen stimuleres til å tømme blodstamceller ut i blodet
  • Blodstamcellene høstes, rensen og fryses ned
  • Immunsystemet slås ut med cellegift
  • Noen sykehus bruker mellomdose-behandling (BEAM), andre gir lavdose-behandling (cyklofosfamid)
  • Pasienten isoleres i 7-10 dager for å hindre infeksjoner
  • Pasienten får blodstamcellene tilbake via blodårene
  • Cellene søker seg til beinmargen der et nytt immunforsvar bygges opp, forhåpentligvis uten den «programmeringsfeilen» som forårsaker MS
  • Nevrologene henviser pasienter, hematologene står for selve behandlingen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.