Hopp til hovedinnholdet

Har du fått stamcellebehandling for MS i utlandet?

(Foto: Shutterstock)

Nasjonal kompetansetjeneste for MS ønsker å høre om erfaringene dine gjennom deltakelse i et nytt forskningsprosjekt.

Over 100 norske MS-pasienter har reist til utenlandske klinikker og tatt stamcelletransplantasjon. Nasjonal kompetansetjeneste for MS inviterer alle som har fått utført stamcellebehandling for MS i utlandet til å delta i et forskningsprosjekt. Deltakelse innebærer utfylling av et web-basert spørreskjema. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om deg og din MS, detaljer om stamcellebehandlingen, og funksjonsnivået ditt før og etter behandling.

    

Bakgrunn for studien

I Norge gis behandling med autolog stamcelletransplantasjon, "stamcellebehandling", på pilotbasis ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen. Behandlingen gis til pasienter med særlig aktiv attakkpreget sykdom som ikke har hatt fullgod effekt av annen behandling.

Flere personer med MS i Norge har valgt å få utført stamcellebehandling i utlandet. Nasjonal kompetansetjeneste for MS ønsker å kartlegge omfanget av slik MS-behandling, hvem som har valgt denne behandlingsmuligheten, og hvordan forløpet deres har vært før og etter behandlingen.

Målet er å få bedre kunnskap om hvor mange som velger denne behandlingen, og hva som kjennetegner dem som har valgt å dra til utlandet og selv betale for dem, opplyser Stig Wergeland, nevrolog ved kompetansetjenesten, til MS-rapporten. Sammen med legestudent Tone Mari Måseidvåg har han utarbeidet spørreskjemaet, og har ansvar for studiens videre framdrift.

-Vi ønsker også å følge opp deltakerne i studien over tid, og kommer til å invitere interesserte til en ny spørreundersøkelse tre til fem år fram i tid, for å få kjennskap til eventuelle langtidseffekter av behandlingen, sier Wergeland. 

      

Ønsker du å delta?

Skriv epost med navn og postadresse til stig.wergeland@helse-bergen.no. Du vil deretter motta brev med fremgangsmåte for tilgang til det web-baserte spørreskjemaet.

Mer informasjon om studien

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.