Hopp til hovedinnholdet

Ny og effektiv tablett godkjent

Mavenclad (kladribin) er nå godkjent i Europa. Ved denne behandlingen får pasienten lange perioder uten bruk av medisiner. (Illustrasjonsfoto)

Den første korttidsbehandling i tablettform er nå godkjent for høyaktiv MS. 20 dagers behandling skal holde i minst fire år.

Den europeiske legemiddelmyndigheten, EMA, har gitt markedsføringstillatelse for Mavenclad, med virkestoffet kladribin.  Legemiddelverket er i gang med en hurtig metodevurdering, men det er ennå usikkert når det blir tilgjengelig i Norge.

Mavenclad gis som to korte tablett-kurer ved oppstart. De gjentas ett år senere, og skal sikre sykdomskontroll i minst fire år.

- Ved å behandle pasienten i to korte årlige behandlingsperioder med tabletter  i løpet av fire år, får pasienten lange perioder uten bruk av medisiner, og hyppig overvåking er ikke nødvendig, sier Gavin Giovannoni, professor i nevrologi ved Queen Mary University of London, i en pressemelding fra Merck.     

- Dette er et spennende øyeblikk, som vil endre  måten vi behandler MS på, sier han.

Myhr: - Gode nyheter

Professor Kjell-Morten Myhr har testet ut den nye tabletten på fem norske MS-pasienter. Han har svært gode erfaringer. (Foto: Olav Førde)

Markedsføringstillatelsen er basert på data fra over 2700 pasienter i et utprøvingsprogram. Studieresultater viser at antall attakker ble redusert med 67 prosent hos pasienter med høy sykdomsaktivitet. Risikoen for seks måneders bekreftet sykdomsutvikling (EDSS-progresjon) ble redusert med 82 prosent sammenlignet med placebo.

Overlege ved Haukeland universitetssykehus og professor ved universitetet i Bergen, Kjell-Morten Myhr, har prøvd ut Mavenclad på fem norske CIS-pasienter, det vil si personer som har hatt et første symptom på MS.  Han har god erfaring fra utprøvingen og mener godkjenningen er godt nytt både for pasienter og behandlere. Mavenclad har vist svært gode resultater i utprøvende studier, sier han.

Myhr ser for seg medikamentet som en første behandling for personer med høyaktiv MS.

Ikke økt fare for kreft

Kladribin er allerede godkjent som kreftlegemiddel med merkenavnene Leustat og Litak.

Lansering av Kladribin som MS-legemiddel ble stoppet i 2011 fordi en studie viste at det var økt risiko for kreft sammenlignet med placebo, opplyser Myhr. Det viste seg at placebogruppen inneholdt unormalt få krefttilfeller.

Oppfølgingsdata viser nå at kreftrisikoen ved Mavenclad ikke er annerledes enn for andre MS-medisiner.

Like effektiv som Lemtrada?

I dag er det bare Lemtrada av MS-medisinene som gis på samme måte som Mavenclad, det vil si i korte perioder med et års mellomrom. Forskjellen er at Lemtrada gis som infusjon, mens Mavenclad kommer i tablettform.

Lemtrada krever grundigere oppfølging på grunn av bivirkningsprofilen. De hyppigst forekommende bivirkninger ved Mavenklad er lymfopeni (redusert antall lymfocytter) og herpes zoster (helvetesild).

Mavenclad blir en konkurrent til Lemtrada, enklere å bruke og kanskje billigere. Men er effekten like god?

-  Det er vanskelig å si. Mavenclad er i studier sammenlignet mot placebo, mens Lemtrada er sammenlignet med Rebif, sier Myhr.

-  NEDA-tallene (ingen tegn til sykdomsaktivitet) er imidlertid gode for Mavenclad og kan tyde på sammenlignbar effekt.

En felles utfordring ved medikamentene er å finne ut hvem som har nok med kun to behandlingsrunder ved år 1 og år 2, og hvem som vil trenge vedlikeholdsbehandling utover de to første årene, opplyser Myhr.

Les pressemeldingen fra Merck her

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.