Hopp til hovedinnholdet

Over 30 millioner til MS-forskning

(Illustrasjonsbilde)

Av 149 millioner til ni forskningsprosjekter på klinisk behandling, går over 30 millioner til to forskningsprosjekter på MS. Det ene skal sammenligne to legemidler, det andre skal se på mesenkymal stamcelletransplantasjon ved behandling av progressiv MS. 

Mandag 21. oktober ble ni prosjekter med forankring i alle helseregioner tildelt totalt 149 millioner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK). Dette vedtok de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene.

Blant de ni prosjektene som får støtte, er det to MS-prosjekter. Det ene skal sammenligne to legemidler, det andre skal se på mesenkymal stamcelletransplantasjon ved behandling av progressiv MS. 

             

Mesenkymal stamcelleterapi

Overlege og professor Lars Bø skal lede en studie av mesenkymal stamcelletransplantasjon som regenerativ behandling ved progressiv MS. 

Christopher Kvistad planlegger studien sammen med Bø. I en epost til ms.no forklarer han hva mesenkymale stamceller er, og hva prosjektet skal ha fokus på: 

"Mesenkymale stamceller befinner seg hos alle personer i stort sett alt slags vev. I senere tid har forskning vist at mesenkymale stamceller har en reperasjonsrolle i kroppen, og bidrar dermed til gjenopprettelse av skadet vev. Dette skjer ved at de mesenkymale stamcellene kan endre seg og bli til andre celler, og dermed erstatte ødelagte celler. Det er dette prinsippet som man tenker på å utnytte ved mesenkymal stamcellebehandling, også ved MS. 

Mesenkymal stamcelletransplantasjon betyr da at man henter ut stamceller fra pasienten sin egen benmarg. Dette skjer ved at man punkterer hoftebeinet med en nål og suger ut en liten del av benmargen. Deretter må benmargen «dyrkes» på en spesiell måte slik at man isolerer de mesenkymale stamcellene og lar de få formere seg til et tilstrekkelig antall. Deretter kan dette gis tilbake intravenøst i samme pasient. 

En vesentlig forskjell fra hematopoetisk stamcelletransplantasjon er her at man ikke trenger å «slå ut» kroppens immunforsvar før behandlingen gis. Det har blitt gjort flere mindre studier med mesenkymal stamcelletransplantasjon ved autoimmune sykdommer samt MS, og resultatene viser at behandlingen er trygg og lovende med tanke på effekt."

     

Rituximab og ocrelizumab

Det andre MS-prosjektet er en klinisk studie som skal sammenligne legemidlene rituximab og ocrelizumab.

Når det gjelder bruk av rituximab ved MS, foreligger det flere observasjonsstudier. Det har lenge vært et ønske om å gjennomføre en fase 3-studie. 

Studien ledes av overlege og professor Kjell-Morten Myhr. 

     

Les mer om bevilgningen på dagensmedisin.no

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.