Hopp til hovedinnholdet

Ser du glasset halvfullt? Da vil jeg gjerne snakke med deg!

Anne-Jo Kristiansen har fått støtte gjennom ExtraStiftelsen til å skrive en bok om mennesker med MS sine mestringsstrategier i møte med sykdommen. Til dette trenger hun frivillige. Kanskje det kan være deg?

Jeg søker etter mennesker som lever gode liv til tross for at de lever med MS. Kanskje sitter nettopp du på nøkkelen til hva det er som gjør livet godt å leve, selv om sykdommen gjør hverdagen unødvendig vanskelig. Om du gjør det, vil jeg gjerne komme i kontakt med deg. Kanskje kan nettopp din historie bli et vendepunkt for en annen person med MS.

Det er forsket en del på MS og ulike mestringsstrategier, men det er ikke skrevet så mange historier om hvordan disse strategiene utøves i det daglige livet. Det vil jeg gjerne endre på. Gjennom å dybdeintervjue mennesker som lever godt med sin sykdom, ønsker jeg å bidra til erfaringsdeling i bokform.

Å bli rammet av alvorlig sykdom er både vondt og vanskelig, men når det verste sjokket har lagt seg, handler det om å lete etter hva som kan være helsefremmende midt i det helsehemmende. Jeg tror det handler mye om å styrke ens egen evne til å se glasset halvfullt og ikke halvtomt.

Da jeg selv fikk diagnosen MS i godt voksen alder, revnet formelig verden. I lang tid befant jeg meg i en tilstand preget av kaos, avmakt og frykt. Paradoksalt nok var jeg midt i skrivingen av en masteroppgave i helsefremmende arbeid, der jeg intervjuet ME-pasienter om hvordan man kunne fremme mestring og mening til tross for alvorlig og uforståelig sykdom. Jeg kjente meg godt igjen i deres historier.

Nå ønsker jeg å formidle de gode historiene fra mennesker som lever med MS, nettopp fordi jeg har stor tro på at vi har mye å lære av hverandre. Mot slutten av boka vil jeg også forsøke å samle trådene og se om det er mulig å identifisere noen fellesnevnere i disse historiene, som bidrar til økt livskvalitet, samt drøfte dette opp mot fersk forskning. 

Boka skal utgis som en gratis e-bok til alle medlemmer av MS-forbundet, dessuten skal den trykkes i et lite opplag til salg for andre interesserte. Det er et stipend fra Extrastiftelsen som har gjort det mulig å realisere dette ønsket om å skrive en patografi om MS og mestring.

Hvis du ønsker å fortelle din historie og tenker at den kan formidle håp til et medmenneske i en håpløs situasjon, vil jeg som sagt gjerne snakke med deg. Ta snarlig kontakt med meg på sms eller telefon på; 91 30 20 96, eller på e-post til annejor@hotmail.com.

Skriv gjerne noen ord om deg selv og hvorfor du ønsker å dele din historie, så tar jeg kontakt med deg ganske raskt. Om du ønsker å være anonym, vil jeg selvsagt respektere det.

Anne-Jo Kristiansen

(Lektor og frilansjournalist)

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.