Hopp til hovedinnholdet

Statsbudsjettet: Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering peker ut ny retning

Foto: Shutterstock

I dag er det mange med behov for rehabilitering som ikke får tilbudet de trenger. Med Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering 2017-2019 vil tilbudet i kommunene styrkes. Generalsekretær i MS-forbundet er fornøyd med tiltaket og mener det burde innføres tverrfaglige nevrologiske rehabiliteringsteam i alle kommuner.

-Det er veldig positivt at det kommer en opptrappingsplan innen rehabilitering og habilitering som styrker tilbudet i kommunene, sier Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet.

Regjeringen la fram i budsjettet et forslag om 200 mill. kroner i stimuleringsmidler til opptrappingsplanen i 2017. 100 mill. kroner av disse foreslås som øremerket tilskudd. Det foreslås videre å øke stimuleringsmidlene til 300 mill. kroner innen 2019.

-Særlig i kommunene er det et meget stort behov for å bygge opp tverrfaglige rehabiliteringstjenester. Det er bra at 100 mill. kroner er øremerket, men det er svært uheldig at ikke hele tilskuddet øremerkes til opptrapping av rehabilitering i kommunen, da det er et stort behov for en styrket kommunehelsetjeneste, sier Enstad.

 

Tverrfaglig nevrologiske rehabiliteringsteam

For personer med MS er det veldig viktig at det finnes et tverrfaglig rehabiliteringstilbud med faglig god kompetanse både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten.

-MS-forbundet mener at alle med behov må sikres tilgang til tverrfaglige nevrologiske rehabiliteringsteam i sin kommune. Dette vil sikre kvaliteten på kommunale rehabiliteringstjenester innen nevrologiske sykdommer, avslutter Enstad.

Ny retning

-Regjeringen mener at vi må se på rehabilitering i et livsløpsperspektiv. Mange som lever med kronisk sykdom kan ha behov for oppfølging i perioder gjennom hele livet. Vi vil derfor endre rehabiliteringsforskiften i samarbeid med pasientorganisasjonene. Hver enkelt skal få et tilbud som passer deres situasjon, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Bakgrunnen for opptrappingsplanen er å gi den enkelte mulighet til å mestre eget liv og håndtere ulike påkjenninger. Helsetjenesten skal ikke bare vektlegge den enkeltes sykdom, men vel så mye ta utgangspunkt i pasientenes ressurser.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.